Poslanci schválili zrušení poplatků ve zdravotnictví pro novorozence

Poplatky za pobyt novorozenců v porodnici budou s největší pravděpodobností brzy zrušeny. Novelu, která s tím počítá, dnes sněmovna schválila. Teď ji ještě posoudí Senát a pak prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mimino

mimino | Foto: Jiří Hošek

Koalice nakonec při hlasování prosadila vlastní návrh změn systému - kromě novorozenců tak nebudou poplatky platit i dárci orgánů a tkání a lidé, kteří mají ústavní péči nařízenou soudem.

Sociální demokracii se nepodařilo prosadit vlastní širší verzi změn, která by osvobodila děti až do 18 let i některé důchodce. Zákon nakonec podpořila, a to i přesto, že je podle ní příliš úzký, potvrdil stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

"Je velmi úzký v podstatě se týká jen novorozených dětí - alespoň je pozitivní zpráva, že se podařilo upravit text tak, že by to mělo být pro všechny novorozené děti bez časového limitu. Nicméně ten náš pozměňovací návrh, který osvobozoval všechny důchodce, invalidní důchodce, mladistvé a děti do 18 let přijat nebyl. Budeme se s ním snažit prorazit na nějaké další schůzi," řekl Radiožurnálu Rath.

Právní úpravu poplatků ve zdravotnictví kritizuje nejen opozice, ale výhrady k němu mají i někteří koaliční zákonodárci. Lidovcům vadí především zpoplatnění léků a lékařské péče pro děti a důchodce. Ministerstvo zdravotnictví naopak argumentuje tím, že poplatky pomáhají zlepšovat kvalitu péče i její dostupnost.

Z ministerské analýzy prvních 3 měsíců fungování regulačních poplatků totiž vyplývá, že díky nim specializovaná zdravotnická pracoviště od nového roku dostala více peněz. Jde o centra, kde se například léčí rakovina prsu, nádory krve nebo roztroušená skleróza. Celkově se podle dat ministerstva na poplatcích vybralo přes 1 miliardu korun. Jak doplnil náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň, ubylo i návštěv u ambulantních specialistů nebo zbytečně předepsaných léků.

Důležitým mezníkem byl také den, kdy poplatky ve zdravotnictví potvrdil Ústavní soud. Odmítl návrh výšezmíněné opozice na jejich zrušení. K nálezu ale připojilo své odmítavé stanovisko jen sedm z patnácti soudců.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme