Česko sčítá škody po bouřkách

Tisíce domácností bez proudu, zmatení cestující na nádražích a kubíky polámaných stromů v lesích. Tak na řadě míst vypadala situace po silné bouřce, provázené vichrem a lijákem, která ve středu večer a v noci zasáhla půlku republiky. Nejhůř postiženy byly střední a východní Čechy, Vysočina a Morava. Živly ale nezpůsobily jen vysoké materiální škody, na svědomí mají i život a zdraví lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vichřice za sebou zanechala spoušť

vichřice za sebou zanechala spoušť | Zdroj: ČTK

K tragické události došlo při večerní bouřce ve Svitavách. Na přibližně čtyřicetiletou ženu spadla větev, která byla shozena větrem, a poranila ji v oblasti hlavy a zad. Těžkým zraněním po převozu do nemocnice podlehla.

Strom spadl i na sedmnáctiletého vodáka na břehu Berounky nedaleko Skryjí, mladík utrpěl otřes mozku a měl oděrky po těle. V zámeckém parku ve Žlebech zase zůstal uvězněn muž, kterého zavalily větve. Cestu k pacientovi museli záchranářům prořezat hasiči.

Ve Slavošově odnesl silný vichr obytný přívěs i s mužem, který v něm přebýval. Muž byl převezen do nemocnice se zhmožděním ruky. I další případ zranění je ze Středočeského kraje - na Příbramsku záchranáři vyjížděli k třiatřicetileté ženě, kterou zranil letící deštník.

Některé vlaky stále nejezdí

Zcela ochromeno stále zůstává vlakové spojení mezi Prahou a Havlíčkovým Brodem. Provoz tam podle předpokladů bude obnoven až v pozdních večerních hodinách. "V oblasti Vysočiny je přerušeno napájení, jsou přepáleny dráty trakčního vedení a je tam velký počet stromů na trati," řekl ráno Radiožurnálu mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Rychlíky tak jezdí jen mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem.

Několik hodin byla zablokovaná i trať mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Také tam došlo na několika místech k pádu stromů a k přetržení trakčního vedení. O situaci, která na této frekventované trase v noci a ráno panovala, jsme ve vysílání Radiožurnálu ráno hovořili s ředitelem krajského centra Českých drah Jiřím Kafkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview Jana Pokorného s ředitelem krajského centra ČD Jiřím Kafkou

Nyní už vlaky z Prahy do Budějovic opět jezdí normálně, jak nám před polednem potvrdil mluvčí drah Ondřej Kubala. "Zhruba před 50 minutami se podařilo zprůjezdnit bez jakéhokoli omezení trať mezi Prahou a Českými Budějovicemi, cestující už tak nemusí přestupovat na náhradní autobusy."

Statisíce domácností byly bez proudu

Vážné problémy způsobily večerní a noční bouřky i energetikům. Popadané a polámané stromy zavinily stovky výpadků. Bez proudu odpoledne stále zůstávalo 160 tisíc domácností v celé republice. Včera kolem 20. hodiny jich ale bylo skoro pětkrát tolik. Škody na rozvodech elektřiny jsou předběžně vyčísleny na 80 milionů korun.

Elektrárenská společnost ČEZ vyhlásila kalamitní stav v nejpostiženějších oblastech: v okolí Prahy, Benešova, Kutné Hory, na Pardubicku a na Moravě. Energetici předpokládají, že většinu poruch se jim podaří odstranit ještě během dneška. Podle Ivany Vejvodová z ČEZu ale lidé v nejvíce postižených místech musí počítat s tím, že ještě dnešní noc budou potmě.

Vichřice, která provázela noční bouřky, za sebou zanechala značné škody i na lesním porostu. Podle prvních odhadů poničila ve státních lesích asi půl milionu metrů krychlových dřeva. Je to skoro čtvrtina toho, co vzalo za své při březnové vichřici Emma.

Nejvíce vichr poničil lesy ve středních a východních Čechách a na Vysočině. Významně jsou postiženy například lokality Hořicka, Žďárských vrchů, Kácova, Ledečska a Benešovska.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme