Zachránce dětí N. Winton převzal čestnou plaketu od M. Topolánka

Zachránce 669 židovských dětí z válečného Československa dostal plaketu premiéra. Předseda vlády Mirek Topolánek ocenil sira Nicholase Wintona za hrdinství a pomoc lidem. V roce 1939 pomohl dětem dostat se z okupovaného Československa do Velké Británie. Winton převzal plaketu osobně na Úřadu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek a N. Winton

M. Topolánek a N. Winton | Zdroj: ČTK

Při této příležitosti premiér vzpomněl na Wintonovy potomky: "Přijel za námi, přivezl s sebou své příbuzné. Svoji dceru, svého zetě a svého vnuka. A nejsou to jeho jediní potomci. Po celém světě na pět tisíc lidí, z toho šestnáct v České republice, kteří jsou potomci tzv. Wintonových dětí, které zachránil v roce 1939 z tehdejšího Československa."

"Skutečně nevím, co bych zde měl říct. Je to pro mě velmi dojemná situace. A teď je to pro mě snad ještě těžší, než když jsem pomáhal zmíněným dětem. Ale je to pro mě nesmírná čest a velká událost." řekl po převzetí ocenění sir Winton.

Pro všechny děti musel Winton zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. Winton jim tím zachránil život, většina příbuzných těchto dětí totiž zahynula v koncentračních táborech.

Síla lidskosti

O neuvěřitelném příběhu sira Nicholase Wintona vypráví i filmový dokument Matěje Mináče Síla lidskosti. Vypráví v něm o osudu mladého burzovního makléře, Brita, který zachránil život téměř sedmi stovkám československých dětí.

"Pan Winton je nesmírně tvrdohlavý člověk - a když si něco umane, tak se od toho nedá odradit," charakterizuje hlaní postavu filmu režisér Matěj Mináč. Nicholas Winton začal shánět peníze - dokázal sehnat finance na víza, dokázal jim najít v Británii adoptivní rodiče i zaplatit cestu. "První z transportů odjel 14. března 1939, tehdy odjelo asi šedesát dětí a to ho podnítilo, že to funguje."

První vlak odjel ale Nicholas Winton nebyl spokojen. Britům moc dlouho trvalo než dětem vystavili víza, proto je začal falšovat. "V Praze si najal knihtiskaře a udělal to tak dokonale, že si Němci ničeho nevšimli a dali na to výjezdní razítka. Když děti dorazily do Británie, už pro ně měl originály a mnoha dětem tak zachránil život," popisuje Matěj Mináč.

Do Británie tak odjelo téměř 700 dětí. Nicolas Winton o tomto svém skutku mlčel dlouhých 50 let, neřekl o něm ani své manželce. A asi by si toto tajemství nechal jen pro sebe navždy, kdyby jeho žena zcela náhodou neobjevila ve starém kufru na půdě dokumenty a adresy dětí, které zachránil.

Mnoho článků z tehdejší doby naleznete na našem speciálním webu 2. světová válka.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme