Polským loděnicím svitla naděje na záchranu

Polská vláda dodržela podmínku Evropské komise a na poslední chvíli poslala do Bruselu program restrukturalizace loděnic. Hrozilo, že kdyby nedodala návrhy do včerejší půlnoci, musely by loděnice vracet stamilionové částky v eurech z poskytnuté státní pomoci. To by pro ně znamenalo naprostou zkázu. Pokud komise program schválí, loděnice čeká urychlená privatizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štětín

Štětín | Foto: cs.wikipedia.org

Evropská komise potvrdila, že dostala od Polska plán restrukturalizace loděnic v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně. Teď bude zkoumat, jestli vyhovuje stanoveným požadavkům. Tedy, že zajistí dlouhodobou výdělečnost podniku a přijme kompenzační opatření, aby se omezil dopad manipulace s trhem v důsledku poskytnuté státní podpory. Restrukturalizace musí být také z velké části financována z vlastních zdrojů podniku.

Loděnice ve Štětíně, Gdyni a Gdaňsku dostaly od polských vlád v přepočtu 30 miliard korun státních dotací. Tyto peníze nemusí vrátit, pokud je vláda urychleně prodá a noví majitelé omezí výrobu lodí. Pokud polský plán vypracovaný se zpožděním několika let ale Evropská komise nepřijme, budou muset loděnice státní pomoc vrátit a zkrachují.

O loděnice mají zájem investoři z Polska, Norska a Ukrajiny. Posledně jmenovaní finančníci už koupili loděnice v Gdaňsku.

Pavel Novák, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme