Učitelé dostanou slibovanou půlmiliardu na platy

Učitelé mají jistotu, že dostanou půl miliardy korun navíc na letošní platy. Na výplatních páskách by měli tyto peníze navíc poprvé uvidět už v srpnu. Po dnešním jednání vlády to potvrdil premiér Mirek Topolánek. Kabinet už počítá i s přidáním slibovaných čtyř a půl miliardy v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

školní třída

školní třída | Foto: NEPOUŽÍVAT internet | Zdroj: AFP

Topolánek ujišťuje: "Co se týká rozpočtu letošního roku, nepředpokládám žádný problém. Co se týká roku příštího, je to fakticky zapracováno v rozpočtu, minimálně v objemové části, takže ani tam problém nevidím."

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) už dřív řekl, že by peníze měly učitelům přijít v srpnu. Částka vychází z květnové dohody Lišky s ostatními ministry.

Ministerstvo školství teď chce v nejbližší budoucnosti zveřejnit program, který zajistí rozdělení uvolněných peněz do jednotlivých škol. Tyto peníze navíc by se měly dostat k učitelům, kteří předvedou požadovanou kvalitu pedagogické práce.

Jen den před tímto vládním rozhodnutím vedení školských odborů zkritizovalo dosavadní působení ministra Ondřeje Lišky ve funkci. Podle předsedy organizace Františka Dobšíka prý ministr nepodnikl ministr žádné zásadní kroky, které by zlepšily současnou situaci. V živé paměti je ještě stávka učitelů, která byla 9. června. Odborářům se také nelíbí, že peníze jsou určeny pouze na platy pedagogů, a ne pro ostatní zaměstnance, například školníky nebo hospodáře.

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme