Belgická policie políčila novými radary na piráty silnic

Řidiči by měli na belgických dálnicích zpozornět. Jsou sice v noci osvětlené, ale číhají na nich nové skryté radary. Belgická federální policie představila nové typy měřičů rychlosti, které mají lepší kamufláž a dokáží pořídit dokonalou fotografii auta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice

Dálnice | Foto: www.rsd.cz

Každý z nových radarů stál tři tisíce eur. Mají pomoci v začínající turistické sezóně k větší ukázněnosti řidičů na belgických dálnicích.

Belgická policie rozestavěla prvních 9 nových radarů hlavně na trasách, kudy mnoho lidí směřuje na dovolenou do pohoří Ardeny, do sousední Francie nebo jinam k moři. Radar má na sobě červenobílé šrafování a vypadá jako obyčejný ukazatel překážky na rohu vozovky. Nemilosrdně ale fotí příliš rychle projíždějící auta. Nedaleko v úkrytu pak čeká civilní policejní vůz, jeho posádka snímky vyhodnocuje a předává informace o řidičích svým uniformovaným kolegům o několik kilometrů dál.

Také Chorvatsko změnilo některá pravidla provozu na silnicích. například povolilo půl promile alkoholu v krvi řidiče. Nulová tolerance ovšem zůstává na jadranském pobřeží pro řidiče profesionály, a také řidiče do 24 let.

V Polsku pak na tamních silnicích přibude až 1500 fotoradarů. Snímky vozidel, které překročí povolenou rychlost, vyhodnotí automatizované centrum. Jeho vybudování má stát 57 milionů eur.

Strávíte letošní letní dovolenou v zahraničí, v tuzemsku nebo ji nebudete mít? Hlasujte v naší anketě!

Pavel Novák, Jitka Pilbauerová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme