Historicky první průvod homosexuálů v Česku se neobešel bez konfliktů

Queer Parade v Brně, první akci tohoto druhu v Česku, provázely bitky mezi policisty a pravicovými extrémisty, kteří se snažili překazit průvod gayů a lesbiček. Extremisté napadli jejich shromáždění v moravské metropoli ještě před začátkem průvodu pyrotechnikou a vajíčky. Následně po skončení krátkého pochodu znovu zaútočili, tentokrát slzným plynem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při shromáždění gayů došlo k několika bitkám

Při shromáždění gayů došlo k několika bitkám | Zdroj: ČTK

Výsledkem je víc než dvacet zraněných lidí a patnáct zadržených extrémistů. Dva z nich policie obvinila z výtržnictví. Mohou dostat až dva roky vězení. Dalším deseti lidem hrozí přestupkové řízení.

Extrémisté vrhli na náměstí Svobody ještě před začátkem pochodu jednou z pasáží. Bez varování zaútočili na jeho účastníky, provolávali hesla a házeli na průvod pyrotechniku a vajíčka. Policistům se těmto střetům nepodařilo zabránit.

"Nechtěli jsme v účastnících pochodu vyvolávat atmosféru, že jsou ohraničeni policií, že jsou stísnění. Stáli jsme proto v bočních ulicích," vysvětlovala brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Pochod začal se zpožděním asi půl hodiny, podle informací policie ho organizátoři dokonce v jednu chvíli zrušili. Nakonec byl průvod kvůli bezpečnosti zkrácený. Místo dvou hodin trval jen dvacet minut. Účastníky pochodu, kterých bylo asi 500, permanentně chránil policejní kordon.

Českému rozhlasu účastníci pochodu řekli: "Dávala jsem si otázku, kolik lidí asi přijde a překvapilo mě to příjemně." "Hodně lidí, takže paráda." "Bylo bezvadné, že jsme se prošli Brnem, přestože nám v tom Národní odpor a jim podobní chtěli zabránit."

Později odpoledne se situace v centru Brna zklidnila. Posílené oddíly policie přesto dál měly pohotovost, pokračovaly totiž doprovodné akce Queer Parade. Největší afterparty byla v brněnského klubu Fléda. Radikálové se večer pokusili narušit tento večírek gayů, ale připravená policie zasáhla a zamezila cestu extrémistům.

Čeští homosexuálové byli sdružení v Gay Iniciativě, ta ale po 17 letech působení skončila. Důvodem bylo přijetí zákona o registrovaném partnerství i změna postoje české společnosti k homosexuální menšině.

Michal Záboj, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme