Evropská komise i Spojené státy označily volby v Zimbabwe za nelegitimní

Druhé kolo prezidentských voleb v Zimbabwe odsoudily Evropská unie i Spojené státy americké. Evropská komise, stejně jako prezident USA George Bush, považují volby za nelegitimní. Americký prezident je nazval "podvodem" a chce zavést sankce proti této africké zemi. Zimbabwský autoritářský prezident Robert Mugabe už vyhlásil, že míří k vítězství v prezidentských volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Robert Mugabe

Prezident Robert Mugabe | Zdroj: ČTK

Evropská komise co nejostřeji odsuzuje organizaci a průběh druhého kola voleb, které nebylo ani přes výzvy afrických a mezinárodních organizací odloženo. Píše se to v hodnocení zimbabwských voleb komisařem pro rozvoj a humanitární pomoc Louisem Michelem.

Podle Evropské komise státem podporované politicky motivované násilí, které vedlo ke stažení opozičního kandidáta z boje, zcela podkopalo důvěryhodnost volebního procesu. "To je důvod, proč tuto volební frašku nemůžeme uznat za legitimní," uvádí se doslova v prohlášení.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová prohlásila, že se Spojené státy budou snažit prosadit v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která zmanipulované volby v Zimbabwe odsoudí. Zpochybní jejich výsledek, a tedy legitimitu mandátu prezidenta Mugabeho.

Američané by chtěli prosadit sankce celé OSN, které by byly citelnější, protože by je musely zavést všechny členské země. Je ovšem nanejvýš pravděpodobné, že by je v Radě bezpečnosti zablokovali Jihoafričané, Rusové a Číňané, kteří jsou vůči prezidentovi Mugabemu vstřícnější.

Pavel Novák, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme