Čína znovu jedná s vyslanci dalajlámy

Čína jedná s vyslanci dalajlámy, rozhovory se konají v Pekingu. Jde o druhé setkání zástupců obou znepřátelených stran od březnových nepokojů v Tibetu, při kterých podle exilové vlády zahynulo na 200 lidí. Jednání podporují i Spojené státy a Evropská unie, jejichž představitelé zvažují právě kvůli postupu čínských úřadů v Tibetu neúčast na zahajovacím ceremoniálu 29. Letních olympijských her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking -  Chrám nebes

Peking - Chrám nebes | Foto: cs.wikipedia.org

Témata rozhovorů nebyla zveřejněna, dalajláma ale dopředu prohlásil, že v případě konkrétních výsledků by se mohl i zúčastnit olympijských her v Pekingu. Podle některých pozorovatelů je ale jeho přítomnost v čínské metropoli prakticky nemožná kvůli odporu konzervativců v řadách vládnoucí komunistické strany.

Tibetský duchovní vůdce v posledních týdnech učinil několik vstřícných gest, po tragickém zemětřesení vyjádřil Číně soustrast a modlil se za oběti přírodní katastrofy. Tibetská exilová vláda také vyzývá k ukončení protestů před čínskými zastupitelskými úřady v zahraničí. Peking na oplátku znovu otevřel Tibet zahraničním turistům a propustil přes tisíc zadržovaných Tibeťanů.

Formální rozhovory mezi oběma stranami začaly v roce 2002, dosud však nepřinesly praktické výsledky. Tibetská exilová vláda ale doufá, že dojde k obratu - Peking je pod mezinárodním tlakem a je zřejmé, že si chce vzhledem k blížícímu se začátku olympijských her získat světové mínění.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme