Prezident má hájit polské zájmy, vzkázal Tusk kvůli lisabonské smlouvě Kaczyńskému

Polský premiér Donald Tusk ostře kritizoval prezidenta Lecha Kaczyńského za to, že odmítá podepsat lisabonskou dohodu. Podle Tuska to jen zhorší mezinárodní postavení Polska, které se znovu zařadí mezi takzvané potížisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donad Tusk

Polský premiér Donad Tusk | Foto: www.kprm.gov.pl

Donald Tusk považuje prezidentovo jednání za škodlivé. Prezident podle jeho názoru vysílá do zahraničí špatný signál. Hlavní politické síly, veřejné mínění i parlament totiž s evropskou smlouvou souhlasí. Lech Kaczyński ale v rozhovoru pro list Dziennik uvedl, že lisabonskou dohodu nepodepíše, pokud Irové nezmění svůj odmítavý postoj.

"Takové deklarace neposilňují postavení Polska v Evropě. Pro mě je důležité, aby prezident hájil polské zájmy. Na mě může být nepříjemný, ale neměl by se tak chovat k Polsku a ke svému dílu. On přece tu smlouvu v Lisabonu dojednal," připomněl polský premiér. Donald Tusk ale nemá ústavní možnost jak Lecha Kaczyńského donutit, aby lisabonskou dohodu podepsal.

Český prezident Václav Klaus přivítal vyjádření svého polského kolegy Kaczyńského. "Názor prezidenta Kaczyńského na lisabonskou smlouvu pokládá za blízký svému vlastnímu," uvedl v prohlášení mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme