Tusk a Kaczyński ve sporu o Lisabonskou smlouvu i základnu

Polský premiér a prezident se dostali do sporu o Lisabonskou smlouvu i americkou protiraketovou základnu. Premiér Donald Tusk kritizoval poslední diplomatické aktivity okolí prezidentova Lecha Kaczyńského ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: kprm.gov.pl

Premiér Tusk nepřímo vyčetl prezidentovi Kaczyńskému, že podrývá vyjednávací pozici polské vlády při rozhovorech s americkou stranou o protiraketové základně. Bez vědomí vlády totiž v minulých dnech jednala ve Spojených státech vedoucí prezidentské kanceláře Anna Fotygová.

"Nemůžu teď říci, kdy lze očekávat závěr jednání se Spojenými státy. Bohužel ale musím konstatovat, že kdyby se do toho nepletla paní Fotygová, měli bychom jednání snazší," uvedl polský premiér.

Pokud jde o Lisabonskou smlouvu, prezident Kaczyński dal najevo, že ji prozatím nepodepíše. Zdůvodnil to tím, že Polsko respektuje irské veto reformního dokumentu. Jeho přijetí je ale jedním z hlavních cílů nového francouzského předsednictví Evropské unie. Nicolas Sarkozy proto řekl, že si nedovede představit, že Kaczyński dokument, ratifikovaný polským parlamentem, nakonec nepodepíše.

Polský poslanec Evropského parlamentu za Občanskou platformu Zbigniew Zaleski pro BBC uvedl, že Kaczyński možná netaktizuje a skutečně se rozhodl využít svého práva smlouvu nepodepsat: "Já jsem taky překvapený a lidé, kteří jsou pro Evropu, zrovna tak. Proč to vlastně udělal, když se zapojil do celého procesu a už dříve smlouvu podepsal?"

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme