Kritizovaný slovenský tiskový zákon se snaží využít i sami novináři

Kontroverzní tiskový zákon na Slovensku se překvapivě místo politiků pokouší využít novináři. Práva na odpověď se dožaduje zpravodajská televize TA3, které se nelíbí informace zveřejněné ve slovenských novinách. Zákon, který platí od 1. června, je označovaný jako vládní bič na novináře. Slovensko se kvůli němu stalo terčem kritiky mezinárodních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenské deníky vydané 28. 3. 2008

slovenské deníky vydané 28. 3. 2008 | Foto: Alena Palečková

Deník Sme a týdeník Trend uveřejnily černý seznam firem, o kterých mají redaktoři televize TA3 zakázáno natáčet příznivé reportáže. Noviny zároveň upozornily na skrytou reklamu, kdy se na obrazovce objevují pouze vybrané společnosti, které schválí vedení televize, a to opět na základě seznamu.

Televize TA3 proto požádala o opravu na základě tiskového zákona, který předtím neúprosně kritizovala stejně jako ostatní slovenská média. Jako první se pokusil využít tiskový zákon politický veterán Vladimír Mečiar - noviny jeho odpověď ale nezveřejnily a nechystají se ani tentokrát.

Kritici zákona tvrdí, že povede k omezení svobody slova a obsah novin začnou zásadně ovlivňovat politici. Za nedemokratický a neslučitelný s evropskými právními normami ho označila i Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme