Zdravotníci plánují na podzim další protesty proti reformám

Zdravotnické odbory chystají na podzim další protestní akce proti reformním záměrům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Nevylučují ani případnou stávku. Nelíbí se jim, že ministr některé reformní zákony odložil na neurčito.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka zdravotníků  24. června

stávka zdravotníků 24. června | Zdroj: ČTK

Podle předsedy zdravotnických odborů Jiřího Schlangra by tak zdravotníci až do října nevěděli, jak věcné záměry byly zpracovány do paragrafovaného znění. Proto Jiří Schlanger ministra vyzval, aby zveřejnil všechny reformní zákony, a umožnil tak veřejnou debatu.

"My chceme sledovat, zda ty věci, kvůli kterým jsme protestovali na jaře, tam jsou v nezměněné podobě, nebo zda došlo k nějakým korekcím, což bychom byli velice rádi."

"Týká se to zejména demontáže veřejného zdravotního pojištění, privatizace zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic. A pokud tam ta témata takto zůstanou, tak samozřejmě že to bude zdrojem dalších protestů na podzim," řekl Schlanger Radiožurnálu.

Ministr Julínek hodlá teď předložit jen tři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě. Odbory kritizují ale i je. Podle místopředsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové například navrhované změny u záchranek mohou situaci pacientů zhoršit.

Zatím poslední stávku proti reformám zažilo zdravotnictví 24. června. Zapojilo se do ní asi 30.000 z 200.000 zdravotníků.

Marika Táborská, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme