Polsko a USA se dohodly na podobě smlouvy o protiraketové základně

Vyjednávači Polska a Spojených států ukončili zřejmě poslední kolo jednání o protiraketové základně. Návrh dokumentu teď prostuduje premiér Donald Tusk, který rozhodne, jestli Polsko dohodu se Spojenými státy uzavře. Prezident Lech Kaczyński už vyzval vládu, aby v této otázce neotálela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Kaczyński

Lech Kaczyński | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Lech Kaczyński se domnívá, že dohoda se Spojenými státy upevní postavení Polska: "Dohoda zásadním způsobem ovlivní naše vztahy se strategickým partnerem - USA - a posílí naši bezpečnost. Nezhorší, ale naopak zlepší naše postavení v Evropě. Z tohoto důvodu jsem rozhodně pro."

Prezident Kaczyński i premiér Tusk budou o protiraketové základně jednat příští týden s americkou ministryní zahraničí Condoleezou Riceovou. V té době by měla přijet i do Prahy kvůli podpisu česko-americké smoouvy o umístění protiraketového radaru na území Česka. Proces ratifikace smluv se Spojenými státy o radaru v Brdech by pak mohl v českém parlamentu odstartovat v srpnu, závěrečné schvalování přijde na řadu až za několik měsíců.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme