Cena ropy poprvé v historii překročila hranici 145 dolarů za barel

Ropa už stojí 145 dolarů za barel. Černému zlatu na tuto úroveň ráno pomohla zpráva o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a slabý kurz dolaru. Ropu tlačí vzhůru rovněž napětí na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Ropovod | Foto: cs.wikipedia.org

"Poklesy ceny zásob jsou vždycky velmi sledované. Speciálně jsou sledované před motoristickou sezónou, která v současné době začala. Je doba dovolených. To znamená, že tlaky na spotřebu, speciálně benzínu, jsou vysoké. Určitě ropě neprospívá to zvýšené geopolitické napětí, kdy se mluví o konfliktu Izrael kontra Írán," vysvětlil analytik X-Trade brokers Jaroslav Tupý.

Podle analytika Jaroslava Tupého zřejmě ropa v létě už nezlevní: "Nevidím žádné znaky toho, že by mohlo dojít k nějakému výraznějšímu oslabení. Myslím si, že ta cílová hranice pro spekulativní tlaky je skutečně těch 150, 155 dolarů, kam se ta ropa v krátké době může dostat. Pokud by eskalovaly geopolitické problémy, tak samozřejmě ta cena vystartuje ještě podstatně výše. Ale v zásadě ji očekávám v průběhu léta někde v rozmezí 130 až 150 dolarů."

Od ceny ropy se samozřejmě odvíjejí i ceny pohonných hmot. Pravidelně sledujeme, kolik stojí benzín a nafta!

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme