Do Polska přijel na inspekci šéf UEFA Michel Platini

Michel Platini chtěl na místě zjistit, v jakém stádiu jsou přípravy na ME v roce 2012 a co je pravdy na tom, že Poláci a Ukrajinci lidově řečeno nestíhají. Jak probíhala a jak dopadla Platiniho návštěva ve Varšavě, to sledoval zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA

UEFA | Foto: UEFA

Šéf UEFA přijel do Varšavy a nenacházel slov. Nebylo to ale uznání ani zklamání. Zánět hrtanu totiž Platiniho připravil o hlas, takže na tiskové konferenci jen postával, usmíval se a všechno za něj musel "odmluvit" premiér Donald Tusk:

"S velkým zadostiučiněním jsem přijal slova pana Platiniho, že Polsko je spolehlivým partnerem v akci takového rozměru."

Podobnou zkušenost potvrzuje i ministr sportu Miroslav Drzewiecki, kterému slavný fotbalista šeptal své dojmy během jízdy z olympijského centra na slavnostní oběd:

"Cestou do restaurace mi řekl, jak je rád, že Polsko není pro fotbalovou federaci problémem."

Jestli je to pravda, to se dozvíme, až se Michelu Platinimu vrátí hlas. Kromě politiků toho v Polsku moc neviděl. Předseda UEFA se zpozdil už při příletu a během zkrácené návštěvy nestačil navštívit ani budoucí staveniště Národního stadionu ve Varšavě. Našel by tam jediný nečinný buldozer.

Stadion v Gdaňsku je v podobném stádiu - k dispozici je pouze maketa, která bůhvíproč prochází zkouškami ve vzduchovém tunelu v Německu.

Stavitelé silnic už předem varují, že se do roku 2012 asi nepodaří postavit plánovaných 900 kilometrů dálnic. Ministr dopravy minulý týden oznámil, že dálnice, které se podaří dokončit, budou z časových a finančních důvodů užší než je obvyklé.

Poláci se utěšují tím, že spolupořadatelé Ukrajinci jsou na tom s přípravami na EURO 2012 ještě hůř. Ostatně, Michel Platini z Varšavy večer odletěl na inspekci do Kyjeva. Tam by mohl přijít nejen o hlas, ale i o zrak.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme