Údajní viníci železniční tragédie v Eschede před soudem

V Německu začal proces s předpokládanými viníky největšího železničního neštěstí v poválečných dějinách země. Šlo o vykolejení vlaku ve městečku Eschede před čtyřmi roky. Při tragédii tehdy zahynulo 101 cestujících. Obžalovaným hrozí pětiletý trest za nedbalost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tragédie v Eschede

tragédie v Eschede | Zdroj: ČTK

Před soudem stojí dva inženýři německých železnic a jeden technik z oceláren ThyssenKrupp, které vyrábějí obruče na kola železničních vagónů Intercity-Express. Obžaloba čítající 186 stran je obviňuje z nedbalosti - konkrétně z toho, že nový typ kol nedostatečně prozkoušeli, předčasně zavedli do provozu a nedůsledně kontrolovali.

Podle expertů došlo k tragédii v Eschede kvůli tomu, že kolo jednoho z vagónů za jízdy prasklo. Expresní rychlík, který byl do té doby chloubou německých železnic, se v okamžiku neštěstí řítil dvousetkilometrovou rychlostí. Vlak vykolejil a narazil do mostního pilíře. O život přišlo 101 osob, více jak stovka dalších cestujících utrpěla zranění.

Neočekává se, že by verdikt soudců zazněl ještě do konce letošního roku.

Marika Táborská, Ján Šmihula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme