Mušarafův režim prý věděl o pašování jaderných technologií z Pákistánu

O pašování pákistánských jaderných technologií do zahraničí věděly špičky bývalého vojenského režimu. Prohlásil to Abdul Kadír Chán, který je považován za strůjce pákistánské atomové bomby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parvíz Mušarraf

Parvíz Mušarraf | Foto: OSN

Před čtyřmi lety se Chán veřejně přiznal, že vyvážel jaderné komponenty a dokumentaci do Severní Koreje, Íránu a Libye. Tehdy tvrdil, že jednal na vlastní pěst, a také vojenský režim generála Mušarafa se od vědce distancoval a uvalil na něj domácí vězení.

Jenže teď už je v Pákistánu u moci nová vláda a ta dovolila Abdul Kadírovi Chánovi telefonovat s novináři. Inženýr, kterého Pákistánci oslavují jako národního hrdinu, dnes tvrdí, že například v roce 2000 zajišťovala letecký jaderný transport do Severní Koreje armáda. A v jejím čele tehdy stál Mušaraf, který je dodnes prezidentem.

Chán tvrdí, že před lety vzal vinu za jaderné pašování na sebe proto, že k tomu byl vyzván v zájmu státu. Vedení země mu prý ale slíbilo naprostou svobodu a to nebylo dodrženo. Mušarafův mluvčí Rašíd Kurejší oponuje, že výroky zneuznaného vědce jsou nesmysly a lži.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme