Lídři EK a EP vyzvali k dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy

V ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy je podle předsedů Evropské komise José Barrosa a Evropského parlamentu Hanse-Gerta Pötteringa třeba pokračovat. Jak dnes oba uvedli na konferenci francouzského vládního Svazu pro lidové hnutí, Evropa potřebuje nový institucionální základ, aby odolala rostoucí konkurenci ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso | Zdroj: ČTK

Předseda Evropské komise José Barroso před členy národní rady vládní strany prezidenta Nicolase Sarkozyho prohlásil, že pokud chce Evropa čelit globálním problémům, musí hledat také globální řešení.

"Je jasné, že konkurence bude ve světě čím dál tím ostřejší. Hlavně díky velkým ekonomikám, jako jsou Čína, Indie a další. Abychom v této rostoucí konkurenci mohli obstát, musíme zreformovat nás ekonomický a sociální model, a to nepůjde bez reformy evropských institucí," upozornil Barroso.

Dodal, že jakmile bude proces ratifikace ukončen ve všech státech, bude možné jednat s Irskem o dalším postupu. Nedávné "ne" v irském referendu zkomplikovalo ratifikaci smlouvy, jejíž přijetí je nezbytné k dalšímu rozšiřování Evropské unie a zlepšení jejího fungování. Aby smlouva nabyla platnosti, musí ji potvrdit všechny země EU.

Zatím posledním, kdo se postavil proti Lisabonské smlouvě, byl polský prezident Lech Kaczynski, který ji odmítal ratifikovat. Avšak poté, co mu Nicolas Sarkozy v telefonickém rozhovoru připomněl, že smlouvu v Lisabonu on sám podepsal a bylo by nemorální ji pak neratifikovat, svůj názor změnil a prohlásil, že nebude stát ratifikaci smlouvy v Polsku v cestě.

Lisabonskou smlouvu zatím ratifikovalo 20 z 27 zemí unie. V České republice, která bude předsedat unii v první polovině roku 2009, ji poslal Senát k přezkoumání Ústavnímu soudu. Prezident Václav Klaus ji odmítá a část vládní ODS se na ni také dívá skepticky.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme