Nadal ukončil Federerovo kralování ve Wimbledonu

Slavný Wimbledon má po pěti letech jiného vítěze. Sérii světové jedničky, Švýcara Rogera Federera, přerušil Španěl Rafael Nadal. V nádherném finálovém dramatu dvakrát přerušeném kvůli dešti vyhrál po téměř pěti hodinách 6:4, 6:4, 6:7, 6:7 a 9:7. Nadal je prvním španělským vítězem Wimbledonu od roku 1966, kdy triumfoval Manuel Santana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal

Rafael Nadal | Foto: AFP

Federer tak nepřekonal rekord Švéda Björna Borga, který Wimbledon vyhrál pětkrát za sebou v letech 1976 až 1980. Vítězná série švýcarského tenisty se na wimbledonské trávě zastavila na čtyřiceti zápasech, naopak Nadal poprvé vyhrál jiný grandslamový turnaj než Roland Garros.

Finále začalo kvůli dešti o půl hodiny později, navíc se do něj vložily další dvě dešťové přestávky a nakonec skončilo jen pár minut předtím, než by muselo být přerušeno pro tmu.

Nadal vstoupil do finálového duelu lépe a hned ve třetí hře vzal Federerovi podání. Přestože si světová jednička vypracovala brejkbol, úvodní set nakonec Nadal vyhrál 6:4. Vstup do druhé sady vyšel parádně švýcarskému hráči, který vedl už 4:1. Poté ale začal dělat chyby a Nadal získal pět her za sebou a tím i celý druhý set.

Také ve třetím setu se Federer trápil, především při proměňování brejkbolů. Za stavu 3:3 vedl Nadal při jeho podání už 40:0, ale Federer nakonec hru získal pro sebe. Dostal se do vedení 5:4 a pak zápas na více než hodinu přerušil déšť.

Pauza prospěla pětinásobnému wimbledonskému vítězi, který zlepšil hlavně své podání. Právě o něj se mohl opřít v tie-breaku, který vyhrál 7:5 a udržel naději na další triumf. Do zkrácené hry dospěl také čtvrtý set. Nadal vedl v tie-breaku už 5:2 a měl k dobru dva servisy. Federer ale prokázal, proč je světovým hráčem číslo jedna. Otočil vývoj na 6:5 a vypracoval si setbol. Ten ale nevyužil a vzápěti se jeho soupeř dostal k prvním dvěma mečbolům. Švýcar je ale odvrátil výborným podáním a bekhendovým prohozem. Pak proměnil druhý setbol a vynutil si pátý rozhodující set.

Za stavu 2:2 začalo v Londýně opět pršet, po půlhodinové pauze se aktéři zápasu mohli vrátit na kurt. Federer měl za stavu 4:3 brejkbol, ale neproměnil ho. Za stavu 7:7 dokázal Nadal jako první v pátém setu vyhrát soupeřovo podání. Po necelých pěti hodinách šel španělský tenista podávat na vítězství a využil v pořadí čtvrtý mečbol. Celému světu tak dokázal, že může zvítězit na jakémkoliv povrchu.

Dvouhra mužů - finále:

Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8:10), 9:7

Statistika:

Esa: 6:25
Dvojchyby: 3:2
Nevynucené chyby: 27:52
Využité brejkboly: 4/13 - 1/13
Celkem získané míče: 209:204
Čas utkání: 4:48 hod.

Smíšená čtyřhra - finále:

B. Bryan, Stosurová (USA/Austr.) - M. Bryan, Srebotniková (1-USA/Slovin.) 7:5, 6:4

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme