Česko vstoupilo do Evropské vesmírné agentury

Česko dnes jako první z postkomunistických zemí vstoupilo do Evropské vesmírné agentury. Smlouvu o členství v této mezivládní výzkumné a vývojové organizaci podepsali její ředitel Jean-Jacques Dordain a premiér Mirek Topolánek. Dokument ještě musí ratifikovat český parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Země z vesmíru

Planeta Země z vesmíru | Foto: NASA - Johnson Space Center

Pod Evropskou vesmírnou agenturou mohou čeští vědci pokračovat ve výzkumu zahájeném před třiceti lety. Nabízí se výzkum nejen kosmického prostoru, ale i družicové telekomunikace a navigace.

K nejdůležitějším projektům Evropské vesmírné agentury momentálně patří práce evropské laboratoře Columbus na Mezinárodní vesmírné stanici. Za pozornost stojí i výzkum planety Venuše a stereosnímkování povrchu Marsu.

Ani Češi ale nejsou ve vesmíru žádnými nováčky. Po letu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka v roce 1978 přišly série cest českých družic Magion a práce na vybavení sond měřícími přístroji.

Evropská vesmírná agentura se zabývá výzkumem kosmu a kosmických technologií. Byla založena v roce 1975 a nyní v ní je 17 členských zemí Evropské unie. Je uznávaným a rovnocenným partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury a obdobné japonské agentury NASDA.

Lenka Šumová, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme