Polský ministr jel kvůli raketám do USA, cestu Riceové ale nezměnil

Polsko nabízí Spojeným státům pokračování rozhovorů o protiraketové základně. Washington přišel se svými návrhy, ale americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přesto tento týden zřejmě Varšavu nenavštíví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radoslaw Sikorski

Radoslaw Sikorski | Foto: AFP

Šéf polské diplomacie Radek Sikorski se včera nečekaně sešel s Riceovou ve Washingtonu a jednal s ní 35 minut. Snažil se přitom prolomit bariéru, která vznikla poté, co americko-polská jednání skončila ve slepé uličce.

"Polsko písemně učinilo určitou novou nabídku, která byla přijata s uspokojením. Jde nám o to, aby zvýšení polské bezpečnosti bylo trvalé," řekl televizi TVN24 ministr Sikorski. Neupřesnil ale, jestli to znamená, že Spojené státy dodají Polsku raketový systém Patriot.

Hlavní politický poradce premiéra Donalda Tuska Slawomir Nowak hovoří o konci vazalského poměru k USA. "V posledních letech jsme prováděli politiku věrného poddaného až vazala. Za to, že jsme vyslali vojáky do Iráku a Afghánistánu, nám poklepali na rameno a nic víc. Dnes přecházíme k pragmatickým přátelským vztahům a skutečnému partnerství," uvedl Nowak. Na adresu české vlády prohlásil, že v případě radaru kupuje zajíce v pytli.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme