Česko-americká smlouva o radaru je na světě

Smlouvu o umístění amerického protiraketového radaru v Česku uzavřely v Praze vlády obou zemí. Stvrdili ji svými podpisy ministři zahraničí Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dohoda umožňuje postavení radaru, jedné součásti amerického protiraketového deštníku, na našem území ve vojenském újezdu Brdy. Dohoda vstoupí v platnost, pokud ji schválí parlament a podepíše prezident.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vlajka na Loretánském náměstí

Americká vlajka na Loretánském náměstí | Zdroj: ČTK

Radar se má stát součástí amerického obranného štítu proti raketám zejména z Íránu a Severní Koreje. "Je to jeden ze stavebních kamenů nejen pro bezpečnost Spojených států a České republiky, ale jde i o bezpečnost států NATO a celého mezinárodního společenství," uvedla po podpisu v Praze Riceová.

Americká ministryně připomněla: "Ten systém nám částečně pomáhá už teď. Když Severní Korea testovala svoje rakety, byli jsme schopni na tuto hrozbu v případě nutnosti odpovědět. Protiraketový systém nám také pomohl, když Zemi ohrožoval starý satelit s nebezpečnými látkami."

Český premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že souhlasem s umístěním radaru v Brdech plníme naši spojeneckou povinnost: "Oceňuji, že jsme byli schopni dohodu vyjednat a pevně věřím, že projde i úspěšným ratifikačním procesem. Samozřejmě dál sledujeme vývoj jednání o protiraketové obraně v Polsku," podotkl Topolánek.

Jaký je obsah dohody?

Základem je vybudování americké radarové stanice na českém území, dohoda ale také vymezuje právní otázky, které jsou s tím spojené. Na základně v Česku by nemělo být nikdy víc než 250 Američanů, a to ani v okamžiku, kdy se bude střídat personál.

Smlouva zdůrazňuje i to, že radar má být součástí plánovaných obranných struktur Severoatlantické aliance. Odvolává se na závěry summitu NATO v Bukurešti a na jednostranné prohlášení Spojených států, že jsou připraveny svůj systém do struktur aliance začlenit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý prezident Václav Havel o česko-americké smlouvě o radaru v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas (redaktor Marek Janáč)

Proti americkým plánům protiraketového systému ve střední Evropě se výrazně staví Rusko. Chtělo by, aby mohlo mít na amerických základnách u nás a v Polsku své pozorovatele, s tím ale naši vyjednávači nesouhlasí. Ruské ministerstvo zahraničí jen několik hodin po podpisu dohody varovalo, že postavení radaru v Česku si vynutí vojenskou odpověď. Podrobnosti o tom, co myslí vojednskou odpovědí, ale nesdělilo.

V sousedním Polsku, kde by měla být umístěna další součást štítu - protiraketová základna - pravicová opozice doufá, že podpis česko-americké dohody o umístění radaru přiměje vládu Donalda Tuska k pružnějšímu postoji. Tedy že Varšava nakonec také úspěšně dokončí rozhovory a uzavře dohodu se Spojenými státy.

Pobyt Riceové v Praze doprovázely demonstrace

Návštěva americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Praze má i své odpůrce. Iniciativa Ne základnám uspořádala demonstraci a pochod městem. Protest proti její návštěvě a výstavbě radaru začal na Václavském náměstí. Téměř dva tisíce lidí tam vyzývaly k demisi současnou količní vládu, premiéra Mirka Topolánka nazývaly lhářem. Účastníci demonstrace požadovali také referendum o americké základně.

Ostré plakáty na demonstraci v Praze | Foto: ČTK

Při následném pochodu Prahou, který nebyl předem ohlášený, přerušili jeho účastníci na desítky minut na několika místech provoz. Zejména na Národní třídě, na Smetanově nábřeží a v ulicích Letenská a Nerudova. Pak jim ale policejní těžkooděnci zablokovali vstup na Loretánské náměstí, kde v jednom z hradčanských paláců večeřeli čeští politici s americkým hostem.

Výstavbě radarové základny není nakloněna většina české veřejnosti. Podle nového průzkumu agentury STEM, který dělala pro Českou televizi, si téměř polovina obyvatel Česka myslí, že by parlament a prezident stejně neměli dohodu o stavbě americké radarové základny v Česku schválit.

Připravují se ještě dvě další smlouvy

Vedle hlavní smlouvy se chystá i smlouvu o vědecké a průmyslové spolupráci mezi českými a americkými firmami. Ta se podepíše později, ještě není dokončená. Smlouva bude pro české instituce a průmyslové subjekty především možností zapojit se do vývoje amerického systému protiraketové obrany.

Nepodepsána zůstává také smlouva, upravující podmínky pobytu amerického personálu radarové základny, známá jako SOFA. Zbývá doladit poslední body, týkající se pobytu amerických vojáků na českém území. Smlouvy potom musí ještě schválit český parlament, kde pro ně ale nemá Topolánkova koaliční vláda zatím jistou podporu.

Čeká se také konec víz do USA

Předseda vlády Mirek Topolánek také uvedl, že do konce roku by pro občany České republiky mohla odpadnout vízová povinnost. Tento termín potvrdila i ministryně zahraničí Riceová. Zdůraznila, že Česká republika je v popředí bezvízového programu Spojených států amerických.

Podepsání smlouvy o umístění amerického protiraketového systému v Brdech jsme věnovali celé Radiofórum. Mluvilo se i o demonstraci nesouhlasících lidí s radarem na našem území, o ruské pozici ke štítu proti raketám, nakonec debatovali poslanci M. Svoboda a T. Dub o významu podepepsání smlouvy a i opačných postojích.

Je pro vás přítomnost či nepřítomnost amerického radaru u nás důležitá? Hlasujte v naší anketě!

Martin Hromádka, Silvie Burjanková, Pavel Polák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme