Vláda schválila další krok k privatizaci letiště v pražské Ruzyni

Vláda rozhodla o přesunu majetku v hodnotě 25 miliard korun ze státního podniku Správa Letiště Praha na akciovou společnost Letiště Praha. Ta do konce roku převezme většinu majetku letiště. Ministerstvo financí plánuje ukončení privatizace letiště Ruzyně ve druhé polovině letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Praha

letiště Praha | Foto: Marián Vojtek

Nový majitel letiště v Praze by měl být známý do konce příštího roku. Vláda už schválila jako nejlepší způsob odstátnění přímý prodej stoprocentního balíku akcií strategickému partnerovi. Podle premiéra Mirka Topolánka se ze Správy Letiště Praha stane takzvaný zbytkový státní podnik, který má vypořádat zbylé závazky.

"Závazky jsou zřejmě běžné závazky z obchodního styku - to přesně nevím. V tom zbytkovém podniku, který bude v sobě obsahovat nevyřízené restituce, se budou tyto restituce také vyřizovat. To znamená pozemky s nevyřízeným majetkovým vztahem, a podobné majetky, které by neměly zatěžovat ten nový podnik. To je standardní postup," uvedl premiér.

Částku 100 miliard korun, kterou chce ministerstvo financí prodejem pražského vzdušného přístavu získat, považuje letecký analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus za nereálnou.

"Ten požadavek je pochopitelně nadnesený. Přeci jenom všechny analýzy, které jsou dostupné, ukazují, že by se cena měla pohybovat v rozmezí 60 až 70 miliardami - podle analýzy renomovaných domů. Já si myslím, že doba je pozitivní. Můj odhad je, že by to mohlo klidně být i 90 miliard."

Sociální demokratice kritizuje prodej 100 % akcií letiště v pražské Ruzyni. Poslechněte si ve čtvrtek v 7.50 Ranní interview Radiožurnálu s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Václava Marešová, Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme