Jednání o raketové základně podle polského premiéra neskončila

Premiér Donald Tusk popřel informace o tom, že Spojené státy ukončily jednání o protiraketové základně s Polskem a budou teď jednat s Litvou. Podle Tuska ale nelze očekávat rychlý výsledek rozhovorů s americkou stranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Interceptor

Raketa Interceptor | Foto: US Missile Defense

Více než dvě hodiny jednal prezident Lech Kaczyński s premiérem Donaldem Tuskem prakticky jen o otázce protiraketové základny. Prezident zřejmě na premiéra naléhal, aby z požadavků na americkou vojenskou pomoc slevil. Donald Tusk ale zůstává neoblomný.

"Tvrdé stanovisko mé vlády má naději na dobrý výsledek. Jsem přesvědčený, že americká strana už začíná chápat, proč nám tolik záleží na bezpečnosti Polska," prohlásil premiér Tusk.

Americká výzkumná organizace RAND na zakázku vlády Spojených států také vypracovala rozbor vojenských potřeb Polska. Analytici došli k závěru, že Varšava požaduje výměnou za souhlas s protiraketovou základnou vojenskou pomoc ve výši několika miliard dolarů.

Polsko potřebuje k zajištění své obrany 12 až 15 baterií raket Patriot. Každá baterie stojí 300 milionů dolarů. Podle polských médií Spojené státy nabídly jednu baterii, kterou by Polsku dočasně zapůjčily v rámci rotace. Jedna baterie ale ochrání sotva část hlavního města a sama o sobě nemá žádný velký vojenský význam.

Polsko proto odmítá na tuto nabídku přistoupit. Podle amerických expertů by se Poláci měli orientovat na postupnou modernizaci své armády v rámci Severoatlantické aliance tak, aby všechny systémy byly kompatibilní s technikou používanou v zemích NATO.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme