Sociální demokraté nesouhlasí se způsobem privatizace ruzyňského letiště

ČSSD se nelíbí privatizace ruzyňského letiště. Kritizuje především nejasný způsob rozdělení získaných peněz. Vláda chce přesunout majetek v hodnotě 25 miliard ze státního podniku Správa Letiště Praha na akciovou společnost Letiště Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Ruzyně

letiště Ruzyně | Foto: Jan Rosenauer

Právě firma Letiště Praha pak bude předmětem privatizace. Ministerstvo financí chce z prodeje letiště získat celkem více než 100 miliard korun. Obáváme se, že jimi budou zalepeny díry v rozpočtu, řekl v Ranním interview místopředseda ČSSD Milan Urban.

"Vláda neřekla, kam by směřoval případný výnos z této privatizace, takže předpokládá, že ho spotřebuje. Způsob této privatizace vlastně odporuje krokům, které navrhovala vláda. Říkala, že nejlepší privatizace je na burze, tak ať to udělá přes burzu. Bohužel se zdá, že způsob privatizace strategickému zájemci, prodej sto procent, pravděpodobně akcií, že to znamená už dopředu užší výběr budoucích nabyvatelů," vysvětlil Urban.

Vláda chce přesunout majetek v hodnotě 25 miliard ze státního podniku Správa Letiště Praha na akciovou společnost Letiště Praha. Právě tato firma pak bude předmětem privatizace. Sociální demokraté navrhují jiné řešení. "Lepším řešením je pronájem operátorovi s licencí, tedy někomu, kdo má velké zkušenosti s provozem letiště. Zůstává tam vliv státu do budoucna. Přitom tam může být zachována myšlenka rozvoje celého letiště a zkvalitnění služeb," dodal Urban.

Vilém Janouš, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme