Sarkozy: Bude-li Lisabonská smlouva, bude i rozšíření EU

Chceme-li rozšíření Evropské unie, potřebujeme reformu jejích institucí. S těmito a dalšími cíly půlročního předsednictví v Evropské unii předstoupil před poslance Evropského parlamentu ve Štrasburku francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Europoslancům představil priority, které by chtěla Francie během následujících šesti měsíců prosazovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Francie se bude muset vypořádat s nejistou situací kolem Lisabonské reformní smlouvy, kterou Irové odmítli v referendu. Prezident Sarkozy chce o možném řešení mluvit s irskými politiky při své návštěvě Dublinu 21. července.

Návrhy, jak z patové situace ven, chce Francie předložit na říjnovém nebo prosincovém summitu Unie. "Máme trochu času, ale ne příliš. Musíme vědět, na jakém základě se budou pořádat volby do Evropského parlamentu příští rok. Jestli podle stávající smlouvy z Nice, nebo podle té Lisabonské," uvedl Sarkozy.

Dodal, že bez reformní smlouvy nebude možné pokračovat v přijímání dalších členů do Unie. "Jestliže se chce Unie rozšířit, a to my si přejeme, potřebujeme k tomu tedy nové, zreformované instituce," řekl francouzský prezident.

Dalšími prioritami francouzského předsednictví mají být podle Nicolase Sarkozyho reforma společné zemědělské politiky, sladění imigračních a azylových předpisů v Unii a také boj proti změnám klimatu.

"Dnes už je známo, že jsme poslední generace, která může odvrátit katastrofu. Opravdu poslední. Pokud něco teď okamžitě neuděláme my, bude mít generace, která přijde po nás, jen omezené možnosti se s tím nějak vypořádat," prohlásil Sarkozy. Unie musí podle něj jít světu příkladem v omezování emisí skleníkových plynů a ve využívání obnovitelných zdrojů energie.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme