Libanon má novou vládu národní jednoty i s ministry Hizballáhu

Libanon má novou vládu národní jednoty, kterou povede dosavadní premiér Fuád Siniora. Sestavení kabinetu vychází z květnové dohody mezi vládou a opozicí, která přišla po krvavých střetech mezi oběma tábory. Kompromisu se tehdy podařilo dosáhnout katarským prostředníkům. Blízkovýchodní tisk upozorňoval, že se tak Libanonu podařilo na poslední chvíli odvrátit novou občasnou válku, ovšem za cenu výrazného posílení vlivu Íránu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fuád Siniora

Fuád Siniora | Zdroj: ČTK

Ve třicetičlenném kabinetu má dosavadní opozice 11 křesel, což jí dává možnost vetovat zásadní kroky vlády. Po dvaceti měsících se tak do vládních pozic vracejí i zástupci šíitské organizace Hizballáh. Tu Západ kvůli jejím protiizraelským ozbrojeným aktivitám označuje za teroristickou.

Opozice podporovaná Sýrií a Íránem si dosud stěžovala, že vláda v Bejrútu prosazovala americké zájmy. Hizballáh také pomohl dosavadní vládě k jejímu postavení a zkraje byl i její součástí. Vláda ale začala prosazovat odzbrojení gerily, což přispělo k roztržce. Katarská dohoda se nakonec arzenály Hizballáhu vůbec nezabývá.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme