Známý polský disident a diplomat B. Geremek zahynul při autonehodě

V Polsku tragicky zahynul bývalý čelní představitel demokratické opozice a někdejší ministr zahraničí Bronislaw Geremek. Podle policie se jeho automobil srazil s protijedoucím vozem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronislaw Geremek

Bronislaw Geremek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Bronislaw Geremek byl poradcem vůdce hnutí Solidarita Lecha Walesy. V době výjimečného stavu v 80. letech ho policie internovala. Zúčastnil se za opozici jednání u kulatého stou o předání politické moci mezi komunistickým režimem a demokratickou opozicí.

Geremek za Polsko také podepsal vstup do NATO. Od října 1997 do června 2000 byl ministrem zahraničních věcí a v poslední době byl poslancem Evropského parlamentu.

Předseda Evropského parlamentu Hans Gert Pöttering ocenil jeho dílo slovy: "Bronislaw Geremek byl jedním z největších polských vlastenců a zároveň skvělým Evropanem. Tyto dva charaktery se v něm nádherně snoubily. Jsme proto dnes velmi smutní. Budeme ale pokračovat v plnění našich závazků vůči Evropě. To je myslím nejlepší způsob, jak uctít památku této velké osobnosti - Bronislawa Geremka."

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme