Porostou naše jaderné elektrárny?

Energetický podnik ČEZ zveřejnil celou studii, která je podkladem jeho žádosti o posouzení vlivu případné dostavby dalších dvou reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín na životní prostředí. Žádost podal ČEZ na ministerstvo životního prostředí minulý pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Podání žádosti je podle ČEZu reakcí na zprávu komise pod vedením předsedy Akademie věd Václava Pačese. Ta ve své analýze o směřování české energetiky potvrdila obavy z nedostatku elektřiny v příštích letech a doporučila vládě, aby umožnila posuzovat všechny typy energie, tedy i jadernou. Ministr životního prostředí Martin Bursík pak řekl, že takzvaná Pačesova komise podle něj nebyla nezávislá.

Proč si ČEZ vybral k dostavbě Temelín, vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu mluvčí ČEZu Ladislav Kříž: "Jsou tam veškeré infrastruktury, cesty a sítě, ať už plyn a další. Samozřejmě je tam i zázemí, co se týká servisních firem. To by se využilo i pro případné další bloky jaderné elektrárny."

Podle L. Kříže bude posuzovací proces trvat 2 až 3 roky. Řízení v rámci dalších administrativních kroků - například stavebního povolení - odhaduje na 6 až 8 let. Studii, která byla podkladem žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí dostavby dalších dvou reaktorů v Temelíně, najdete na webových stránkách ČEZu.

Pro dostavbu elektrárny jsou zástupci opozice i vládní ODS. Zelení ale prosadili do vládního prohlášení prosadili klauzuli, že koalice nepodnikne žádné kroky k dostavbě Temelína v současném funkčním období.

Nebo se zvětší Dukovany?

Energetická společnost ČEZ by možná mohla v příštích 20 letech dostavět nejen plánované dva bloky Jaderné elektrárny Temelín, ale i jeden nebo dva bloky v Dukovanech.

Podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže jsou i podmínky pro stavbu dalšího bloku Dukovan velmi příznivé: "Kraj Vysočina vyzval ČEZ, aby prozkoumal možnosti rozšířit Jadernou elektrárnu Dukovany. Dlouhá léta se jevil jako největší limit nedostatek vody. Podle nejaktuálnějších analýz to ale vypadá, že vody pro chlazení by bylo dostatečně i pro další blok."

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti jaderné energetiky v Česku mluvil v Ranním interview Radiožurnálu moderátor J. Chum s mluvčím ČEZu L. Křížem

Jiří Chum, Julie Rákosová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme