Žalobce Mezinárodního trestního tribunálu obvinil súdánského prezidenta z genocidy

Ze zločinů proti lidskosti obvinil dnes hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Luis Moreňo-Ocampo súdánského prezidenta Umara Ahmada Bašíra. Jde o první obvinění úřadující hlavy státu tímto soudem. Tribunál dosud obžaloval pouze bývalé státníky a vojenské vůdce. Přípravný senát soudu teď musí zhodnotit předložené důkazy a následně rozhodnout, jestli požádá o vydání Bašíra do Haagu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žalobce Mezinárodního trestního tribunálu viní prezidenta Bašíra z toho, že nese odpovědnost za nejméně 10 případů genocidy, zločinů proti lidskosti a válečné zločiny. Podle hlavního prokurátora měl připravit a řídit akce směřující k likvidaci některých etnických skupin v Dárfúru.

Když se prezidentu Bašírovi nepodařilo zlomit tamní rebely vojenskou silou, měl obrátit pozornost na civilní obyvatelstvo. "Armádní tažení v Dárfúru sice odůvodňoval bojem proti rebelům, ale jeho cílem byla genocida," prohlásil prokurátor Luís Moreňo-Ocampo.

Na prezidentův příkaz vojáci a příslušníci milicí decimovali vesnice. Jejich obyvatele vyháněli do pouště. Muže zabíjeli a ženy a dívky hromadně znásilňovali. Prezident Bašír měl také bránit distribuci humanitární pomoci pro asi 2 a půl milionu lidí v uprchlických táborech. V případě odsouzení mu hrozí maximálně trest doživotí.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme