Vláda bude dál jednat s autodopravci; protesty zatím nehrozí

Jednání o řešení krize v silniční dopravě bude pokračovat. Premiér Mirek Topolánek zatím odložil rozhodnutí o podmínkách, za kterých bude v Česku fungovat autodoprava, například o rozšíření pátečního zákazu jízdy kamionů. Rozhodl se tak po dopolední schůzce se zástupci sdružení autodopravců Česmad Bohemia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič kamionu

Řidič kamionu | Foto: Stockexpert

Premiér i vedení Česmadu shodně prohlásili, že jsou s výsledky jednání spokojeni, obavy z vyhrocení schůzky a jejího předčasného skončení tak byly liché. Mirek Topolánek opět zopakoval, že problémy dopravců chápe: "Pokládám problém za vážný, jednání beru za konstruktivní a doufám, že se nám to podaří vyřešit tak, aby autodopravci nebyli permanentně poškozováni změnami z důvodu vně České republiky, případně si je způsobujeme sami."

Obě strany se sejdou třetí týden v srpnu a do té doby budou vypracovány analýzy dopadu současné situace na autodopravce včetně ceny ropa. Odkládá se i rozhodnutí o zákazu páteční kamionové dopravy po celý rok, s nímž chtěl na vládu příští týden přijít ministr životního prostředí Martin Bursík.

Dopravci se bouří nejen v Česku

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot už protestovali dopravci například ve Španělsku či Portugalsku. Další nárůst cen pohonných hmot stále nelze vyloučit.

V roce 2005 se také v takzvané Manchesterské smlouvě ministři financí EU dohodli, že nebudou do daňového systému zasahovat jen kvůli růstu cen ropy. Nedávný návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na dočasné zrušení DPH na pohonné hmoty Evropská komise odmítla.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme