Izraelská vláda dala zelenou výměně zajatců a vězňů s Hizballáhem

Izrael zítra ráno na své severní hranici propustí čtyři libanonské zajatce a teroristu Samíra Kuntára. Libanonské straně zároveň předá ostatky 200 zabitých Arabů. Výměnou se mají do židovského státu vrátit vojáci Eldad Regev a Ehud Goldwasser, které před dvěma lety zajalo libanonské hnutí Hizballáh. Izraelská vláda dnes totiž výměnu definitivně schválila, i když výhrady některých ministrů a bezpečnostních expertů zůstávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ron Arad na nedatovaném snímku

Ron Arad na nedatovaném snímku | Zdroj: ČTK

Neměli bychom vydávat žijící zajatce a teroristy výměnou jenom za těla našich padlých, argumentoval ministr výstavby Zeev Boim. Předpokládá se totiž, že Goldwasser a Regev jsou dávno mrtví. Libanonský deník al-Achbár dnes také napsal, že jeden z nich zahynul už ve chvíli, kdy jeho kolonu na izraelsko-libanonské hranici přepadlo komando Hizballáhu.

Izraelská vláda nakonec výměnu schválila převahou 22 hlasů proti třem. Převážil názor, že vedení státu musí udělat pro návrat svých mužů úplně všechno. I jejich rodiny už se smiřují s tím, že se jim vrátí jen tělesné ostatky. Jak ale s úlevou řekl otec jednoho z vojáků, zítřkem skončí dva roky trýznivé nejistoty.

Součástí výměny je rovněž zpráva Hizballáhu o osudu izraelského letce Rona Arada, který se zřítil před 22 lety nad Libanonem a patrně už je také po smrti. Nad dokumentací však panují velké rozpaky, protože se o Aradově osudu Izraelcům opět nedostalo žádných důkazů.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme