Audit financí vicepremiéra Čunka pokračuje

Ještě v pondělí si mohl vicepremiér Jiří Čunek oddechnout. Audit jeho financí podle předsedy vlády i dalších politiků dopadl dobře. Obrat nastal večer, když ministr zahraničí a zadavatel auditu Karel Schwarzenberg zveřejnil závěrečnou zprávu na svých internetových stránkách. Prověřovaný vyšetřovací spis nebyl kompletní, jak se zjistilo. Audit tak běží dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Auditorská firma Kroll prověřovala události kolem údajného půlmilionového úplatku. Peníze měl Jiří Čunek přijmout od realitní společnosti H&B Real v roce 2002, kdy byl starostou Vsetína. Auditoři přinášejí odpovědi na tři základní otázky: Zvýhodnil Jiří Čunek společnost H&B Real? Může legitimně doložit původ svého majetku a jak přesvědčivé jsou důkazy, že došlo k úplatku?

První odpověď

K první otázce: Jiří Čunek jako starosta Vsetína a Petr Hurta jako jednatel firmy H&B Real figurovali v nákupu bytů od zkrachovalé zbrojovky Vsetín. Společnost se dohodla s městem na odkupu jeho podílu. A tady zpráva auditu výslovně uvádí: Jsou jisté náznaky, že společnost H&B Real mohla získat výhodu. Konec citace. Vsetín si totiž firmu vybral jako obchodního partnera a město navíc podle zjištěných údajů nepozvalo k jednání konkurenční společnost COOP Therm, která měla také o odkup bytů zájem. Přes tyto i další nesrovnalosti ale podle auditorů výhodnost obchodu sama o sobě není důkazem, že by se Jiří Čunek ve výsledku obohatil.

Může Jiří Čunek legitimně doložit původ svého majetku?

Vicepremiér Čunek s auditory spolupracoval. Dal firmě Kroll plný přístup ke svým i rodinným financím. Podle zprávy měl v 90. letech od zaměstnavatelů spoustu příležitostí jak legitimně naspořit hotovost až do výše jeden milion korun. Další zjištěné podnikatelské aktivity Jiřímu Čunkovi podle závěrů zprávy umožnily příjmy ještě zvýšit. A navíc většinou nebyly uvedené ve výpisu poskytnutém firmě. Následná půjčka 1,5 milionu od příbuzného jako základ pro podnikání jen dokazuje, že Čunek měl v době údajného uplácení hotovost.

Samotné prokazování příjmů je ale u fyzické osoby věc problematická. Málokdo si vede přesnou evidenci, jak potvrdila Radiožurnálu auditorka firmy Marvaz Jana Švenková: "Pokud se budou zkoumat daňová přiznání, tak je dobré brát v úvahu, že se tam nemusí objevit všechny příjmy, například ty, které podléhají srážkové dani, což jsou dividendy, podíly na zisku, nebudete tam mít příjmy, které jsou osvobozeny od daně. V daňovém přiznání samozřejmě nebudete mít ani půjčky, protože nejde o příjem."

A jak je to s důkazy o údajné korupci?

Celé obvinění z přijetí úplatku stálo prakticky na následující situaci. Firma H&B Real vybrala ze svého účtu 499 tisíc korun. Jiří Čunek o tři dny později uložil na své konto 497 tisíc. Na tom stavěla své tvrzení i Čunkova bývalá asistentka Urbanová. Zpráva ale jasně uvádí, že auditoři mají k dispozici elektronický výpis, že ta samá částka byla uložena ještě ten samý den ve firmě H&B Real. Tento výpis je tak nezávislým důkazem, že peníze vybrané z účtu realitní firmy nebyly zdrojem peněz uložených Jiřím Čunkem o tři dny později.

Auditoři pracují dál, protože jak zjistili, prověřovaný vyšetřovací spis nebyl kompletní. Chybělo v něm 700 stran. Proto stále nelze říct, že audit vicepremiéra Jiřího Čunka stoprocentně očistil. To ale není vše, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce auditem prověřit i postup policie a státních zástupců.

A na to už dnes reagoval ministr vnitra Ivan Langer: " Já si neumím představit, jakým způsobem by někdo jiný než orgány činné v trestním řízení, které jsou k tomu ze zákona oprávněny, mohl přezkoumávat postup policie či státního zastupitelství. Nicméně, není žádnou tajností, že došlo k celé řadě pochybení. Mimo jiné postup řady policistů zkoumala a vyšetřovala inspekce ministra vnitra."

Kauza Jiřího Čunka a jeho příjmů tak zdaleka nekončí.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme