Řidič od Nažidel zůstává za mřížemi, neprojevil dost lítosti

Městský soud v Brně odmítl zkrátit trest řidiči autobusu, který v březnu 2003 havaroval u jihočeských Nažidel. Pavel Krbec zavinil nehodu neopatrnou jízdou, 20 cestujících tehdy zemřelo. Řidič za to dostal osm let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Krbec

Pavel Krbec | Zdroj: ČTK

Polovinu trestu si už Krbec odpykal a teď žádal o podmínečné propuštění. Soud mu ale nevyhověl, mimo jiné proto, že neprojevil dostatek lítosti nad tragédií.

"Zákon předpokládá nejdříve to, že odsouzený musí vykonat polovinu trestu, což splnil, musí být zřejmé polepšení, což ze zprávy vazební věznice vyplývá, avšak není splněna třetí podmínka, že bude v budoucnu vést řádný život, není tady ten předpoklad, neboť již minulosti byl za obdobnou trestnou činnost odsouzen. Dle vyjádření předsedy senátu také neprojevil účinnou lítost pro svůj trestný čin," uvedla mluvčí soudu Soňa Vyplašilová.

Soudce poukázal zejména na to, že Krbec se před lety ani nezúčastnil zahájení procesu v celé kauze, nespolupracoval při objasňování případu, nevypovídal, proti verdiktům se odvolával a žádal obnovu procesu. Ani dnes se k verdiktu nevyjádřil, může si proti němu podat stížnost. Hodnocen je jako vzorný vězeň. Dosud byl 38krát kázeňsky odměněn.

Nehoda u Nažidel je největší tragédií, která se kdy na silnicích v Česku stala. Patrový autobus Neoplan mířící z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel 8. března 2003 do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha vozidla se při pádu zcela odtrhla.

V troskách autobusu na místě zahynulo 17 lidí, další dva zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý cestující zemřel na následky havárie předloni. Účastníky nehody byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách. Podle rozsudku jel Krbec s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení.

Martin Hromádka, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme