Senát podpořil důchodovou reformu i reformu policie

Češi budou zřejmě po roce 2030 odcházet do penze v pětašedesáti letech. Senát ve čtvrtek schválil novelu, která s postupným zvyšováním věkové hranice počítá. Horní komora parlamentu také podpořila reformu policie. Schválila totiž zákony, které odebírají městským strážníkům pravomoc měřit rychlost v obci. Senátoři ČSSD se neúspěšně snažili reformu zamítnout nebo alespoň upravit pozměňovacími návrhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři

Senioři | Foto: Comstock Images

Senát schválil novelu, která počítá s postupným zvyšováním věkové hranice pro odchod do důchodu. Nyní ji posoudí ještě prezident. Obhájci vládní reformy tvrdí, že navrhované změny systému penzí jsou nutné a musela by je podniknout jakákoliv vláda. Česká společnost totiž stárne.

S prodlužováním života roste počet lidí, kteří penzi pobírají. Navíc ji tak dostávají déle než v minulosti. Opozice ale normu tvrdě kritizuje. Proti jsou i odbory. Důchodový věk v České republice patří zatím v rámci Evropské unie k těm nižším. Penzijní systém dlouhou dobu fungoval bezproblémově, ale poslední roky Evropa stárne a Česká republika také. V roce 2030 se očekává demografický zlom. Na sto pracujících by mělo připadat už jednaosmdesát penzistů.

Prošla i reforma policie

Senátu se ale nelíbilo odnětí pravomoci strážníků měřit radarem rychlost jízdy v obci, zákon ale Sněmovně nevrátili, aby se reforma zbytečně neodkládala. Poslanci by pak měli otázku měření rychlosti upravit na podzim speciální novelou.

Senátorům se nelíbilo odnětí pravomoci strážníků měřit radarem rychlost jízdy v obci, zákon ale Sněmovně nevrátili, aby se reforma zbytečně neodkládala. Poslanci by pak měli otázku měření rychlosti upravit na podzim speciální novelou.

Zákony prošly horní komorou parlamentu díky hlasům ODS, a to včetně kritizované pasáže, která strážníkům od nového roku zakazuje měřit rychlost v obci.

Reformu při hlasování odmítli hlavně zákonodárci ČSSD, kterým vadí kromě chyb i posilování pravomocí ministra vnitra. Šéf resortu Ivan Langer to ale odmítá: "Díky těmto zákonům policie změní svůj styl práce, organizaci, svůj ekonomický model řízení. Získá nové, potřebné pravomoci, nicméně s ohledem na respekt k základním právům a svobodám. Jsem přesvědčen, že je to dobrý základ pro vstup do transformační fáze, která začne 1. ledna roku 2009 a jejím výsledkem bude 14 krajských ředitelství."

Senátoři Langerovi a vládě uložili vypracování novely, která mimo jiné ponechá městským strážníkům právo měřit rychlost v obci. Novela bude také řešit zachování pravomoci státního zastupitelství vyšetřovat trestné činy policistů, které by jinak podle schválené reformy mohli šetřit jen jejich kolegové. Langer potvrdil, že už je novela připravená, v srpnu ji chce předložit vládě a v září by se měla dostat do sněmovny.

K nápravě chyb vyzval Senát exekutivu usnesením. Předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková chtěla některé chyby řešit přímo pozměňovacími návrhy, které ale nakonec nebyly zohledněny: "Považuji to za rezignaci na funkci zákonodárce a i na funkci a pozici Senátu. My jsme tady přeci od toho, abychom napravili to, co případně může v Poslanecké sněmovně při tom hektickém legislativním procesu vzniknout."

Větší sankce za neúctu k památkám

Před tím schválili vládní návrh novely památkového zákona. Za špatnou péči nebo poškození památky budou majitelům zřejmě hrozit mnohem vyšší pokuty než dosud. Místo 50 tisíc by to mohly být v případě národní kulturní památky až čtyři miliony korun. Teď zákon posoudí ještě prezident.

Až dosud byla horní hranice pokut mnohdy zcela neúměrná škodám na chráněných kulturně-historických hodnotách. Kromě zvýšení sankcí obsahuje předloha i další novinky - třeba plány ochrany památkových zón a rezervací. V jejich případě počítá s tím, že by se dosavadní pravomoci státu přesunuly na krajské úřady.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme