Izrael pohřbil dvojici vojáků zajatých Hizballáhem

Vojenské hřbitovy v izraelské Haifě a Naháriji dnes byly dějištěm pohřbů Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera. Jde o vojáky, jejichž těla včera předalo židovskému státu libanonské ozbrojené hnutí Hizballáh. Izrael za ně do Libanonu vydal čtyři bojovníky Hizballáhu, teroristu odsouzeného na doživotí a těla 200 dalších Arabů. V Haifě i Naháriji se přišly s vojáky rozloučit tisíce Izraelců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohřeb Ehuda Goldwassera

pohřeb Ehuda Goldwassera | Zdroj: ČTK

Na emotivní shromáždění dorazil ministr obrany Ehud Barak, pozůstalým telefonicky kondoloval i prezident Šimon Peres.

Šestadvacetiletý Regev a jednatřicetiletý Goldwasser padli patrně s těžkými zraněními do zajetí, když jejich vozidlo přepadlo v červenci 2006 komando Hizballáhu.

Izrael pak zahájil válku proti tomuto hnutí i bombardování civilních objektů v Libanonu. Tyto akce zdůvodnil mimo jiné snahou dostat oba záložníky domů, což se ale i za celý měsíc bojů nepodařilo.

Hizballáh odvlečení vojáků od počátku zdůvodňoval tak, že je použije při výměně, aby z Izraele dostal všechny vězněné i zabité Libanonce. Právě taková výměna včera proběhla.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme