Novela, která má zabránit krádežím kovů, se vrací do sněmovny

Sběrny surovin zatím nečeká zpřísnění pravidel výkupu kovů. Senátoři nepodpořili novelu zákona o odpadech, podle které by neměly sběrny kovy vykupovat za peníze v hotovosti a zpřísnily by se i podmínky pro výběr kovového šrotu od jednotlivců. Část senátorů považovala návrh za zbytečně přísný s tím, že omezí běžné občany. Novelu proto s připomínkami poslali zpět dolní komoře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železný šrot, sběrna

železný šrot, sběrna | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Debatu o zlodějích kovů nedávno rozvířila velká krádež bronzových destiček se jmény utýraných lidí na Národním hřbitově v Terezíně. Zabránit podobným případům se v minulosti pokoušela už řada skupin.

Dnes se do Senátu dostal návrh poslanců sociální demokracie a komunistů. Ten zakazuje například platby v hotovosti za kovový šrot a za určitých okolností i výkup odpadů od fyzických osob. Provozovatelé sběren by také museli přesněji identifikovat prodávající i vykupovaný odpad.

Senátoři k normě připojili několik pozměňovacích návrhů. Chtějí zpřesnit některá ustanovení tak, aby seznam odpadů, za které se nesmí platit v hotovosti, určoval prováděcí předpis. Vyhláška ministerstva životního prostředí by také měla určit seznam odpadu, u kterého musí kupující identifikovat prodávajícího. U vybraných předmětů by musel prodávající také prokazovat čestným prohlášením, jak k nim přišel.

S vrácením novely nesouhlasí její spoluautorka, komunistická poslankyně Kateřina Konečná. Připomněla řadu případů z poslední doby, kdy zloději kovů ukradli předměty velké hodnoty nebo způsobili lidem vážné nebezpečí. Zákaz plateb v hotovosti obhajovala mimo jiné tím, že pro řadu lidí, kteří se živí prodejem kovů, je sběrna odpadu jen jakousi mezistanicí, když potřebují peníze, které vzápětí utratí například v hostinci.

"My jsme de facto navrhovali, aby byl zakázán výkup od fyzických osob u věcí, které určí ministerstvo životního prostředí vyhláškou, a aby tam docházelo pouze k platbám bezhotovostním. Senátoři schválili, že pouze u některých vyjmenovaných, to znamená obecně prospěšných zařízeních a dalších bude muset být vedena přísnější evidence a bude muset být bezhotovostní převod, ovšem jinak se bude železo dále vykupovat v hotovosti," uvedla Konečná.

Kritici vytýkali předkladatelům hlavně to, že se novela snaží postihnout všechny lidi a ne pouze ty, kteří prodávají do sběren kradené věci. Například podle Josefa Novotného ze Sdružení nezávislých kandidátů by zákon vedl k totalitě. Jaroslav Kubera (ODS) navrhl jako jedno z řešení, aby obce měly možnost udělovat nebo naopak odebírat licence sběrnám. To zatím mohou jenom krajské úřady.

Rozhodnutí Senátu přivítal i ministr životního prostředí Martin Bursík. "Sněmovní verze de facto zakazovala výkup veškerého kovového odpadu od fyzických osob a my mámě za to, že přece jenom jsou typy odpadů, kde je žádoucí pro životní prostředí, aby se odpad vracel jako druhotná surovina zpátky do procesu," uvedl Bursík.

Novela se nelíbí řadě sběren. Podle Miroslava Horáka ze Svazu průmyslu druhotných surovin chce zákon odradit zloděje tím, že postihne běžného občana. "Jestliže on prodá za 50 korun svůj šrot, tak řešením je poštovní složenka, a ta stojí minimálně 23 korun. Nikdo zatím neví, kdo tedy bude vlastně platit tuto částku," podotkl Horák.

Sněmovna bude nyní podle svého jednacího řádu o vrácené novele jednat na své nejbližší schůzi. Ta je naplánována až na konec září. Aby sněmovna přehlasovala Senát a odeslala prezidentovi novelu ve sněmovním znění, je zapotřebí, aby pro ni hlasovalo alespoň 101 poslanců.

Může krádežím kovů zabránit to, že sběrny surovin nebudou platit za železný šrot hotově? Hlasujte v naší anketě!

Martin Hromádka, Lenka Jansová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme