Belgická vládní krize pokračuje, král nepřijal premiérovu demisi

Belgická vláda pokračuje se stejným premiérem. Král Albert II. v noci odmítl demisi, kterou v pondělí podal předseda kabinetu Yves Leterme. Vláda se má ještě pokusit pokračovat v dialogu o změnách ve správě státu. Jde hlavně o přenesení více pravomocí z centra na regiony. To si přejí hlavně většinoví Vlámové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yves Leterme

Yves Leterme | Zdroj: ČTK

Premiérovi Letermovi mají do konce měsíce pomoci v hledání východiska z krize tři zprostředkovatelé, které král jmenoval.

Jsou ze tří jazykových komunit, které v Belgii žijí. Zastupují tedy frankofonní Valony, nizozemsky mluvící Vlámy a Němce. Za 13 dnů by měli spolu s ministry dojít ke kompromisu ohledně změn v rozdělení kompetencí ve státě. Na konci července mají králi podat zprávu, jaké se rýsuje řešení.

Vláda premiéra Leterma vznikla po devíti měsících politických tahanic a i po jejím vytvoření se předpokládalo, že kvůli požadavkům Vlámů na stále větší autonomii na federální vládě příliš dlouho nevydrží.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme