Po úspěšných operacích odletěli domů čtyři afghánští pacienti

Z Česka odletěli další čtyři afghánští pacienti. Tři děti a jeden dospělý se u nás od dubna léčili v rámci programu Medevac. Operace, které čeští lékaři u afghánských pacientů provedli, jsou v jejich zemi nemožné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři české polní nemocnice

Lékaři české polní nemocnice | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Sedmiletá Nasima a dvouletá Safa podstoupily Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole operace vrozených srdečních vad. Jedenáctiletý Abdul má po zákroku ve Fakultní nemocnici Na Bulovce nový kyčelní kloub a čtyřicetiletý Tahir teď může zase normálně jíst, protože mu lékaři v Ústřední vojenské nemocnici upravili čelist.

Podle kardiochirurga motolské nemocnice Tibora Kleina je práce s afghánskými pacienty pro české lékaře zajímavá. "Klinické obrazy těchto pacientů jsou takové, které my už nevidíme, protože se k takovým pacientům nedostaneme. Klinické obrazy odpovídají starým učebnicovým nálezům, takže je to zajímavé pro mladé lékaře i pro náš personál vidět a poznat pacienty v této situaci," uvedl Klein.

Pacienty v Kábulu vybral expertní tým českých lékařů a čeští vojáci sloužící v silách ISAF. Další vytipovaní přiletí do Prahy na začátku srpna. Zařadí se tak do programu, který funguje od roku 1993. Za tu dobu už čeští lékaři pomohli více než stovce vážně nemocných lidí, většinou dětí ze zemí postižených válkou nebo přírodní katastrofou. Pro letošek uvolnila česká vláda na projekt Medevac pět milionů korun.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme