Země EU ladí strategii na jednání Světové obchodní organizace

Jak mluvit jedním hlasem na jednáních Světové obchodní organizace. Na tom se dnes pokusí dohodnout členské státy Evropské unie. Další kolo vyjednávání o liberalizaci světového obchodu začne příští týden v Ženevě a zástupci 27 zemí by dnes měli dohodnout mandát, se kterým Evropská unie na jednání pojede.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Na mimořádné schůzce by si státy měly sjednotit vyjednávací postoj, který bude komisař pro obchod Peter Mandelson a ministryně Anne-Marie Idracová z Francie, předsedající tento půlrok Unii v Ženevě prezentovat. Tak jak budou složitá jednání v rámci Světové obchodní organizace, nebude jednoduché ani hledání společného stanoviska uvnitř Unie.

Některé státy se totiž obávají zvláště přílivu levných zemědělských komodit z rozvojových zemí a chtějí chrátit své farmáře před konkurencí. Toto kolo jednání o liberalizaci světového obchodu by tak mohlo ztroskotat právě na neshodách mezi členskými zeměmi Unie.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme