Papež se omluvil za případy sexuálního zneužívání australskými duchovními

Papež Benedikt XVI. se omluvil za případy sexuálního zneužívání dětí australskými katolickými duchovními. Dlouho očekávaná omluva zazněla v Sydney, kde se papež účastní Světových dnů mládeže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI. v Sydney

papež Benedikt XVI. v Sydney | Zdroj: ČTK

Benedikt XVI. řekl, že hluboce lituje bolesti a utrpení, kterému byly oběti sexuálního zneužívání ze strany australských duchovních vystaveny. Viníci by podle papeže měli čelit spravedlnosti. Omluva zazněla v katedrále v Sydney. Oběti nicméně volaly po osobním setkání s hlavou katolické církve.

Právě zprávy o příbězích obětí sexuálního zneužívání australskými duchovními doprovázely jak přípravy, tak samotný průběh nynějšího sjezdu mladých katolíků v Sydney. Ten vyvrcholí nedělní bohoslužbou, kterou má Benedikt XVI. sloužit na dostihovém závodišti za účasti několik stovek tisíc lidí.

K předcházejícím případům sexuálních skandálů duchovních, tentokrát amerických, se papež Benedikt XVI. vyjadřoval na jaře. Tehdy řekl, že není spokojený s řešením těchto sexuálních skandálů, a omluvil se za ně veřejnosti.

Martin Hromádka, Pavla Hůlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme