Václav Havel podpořil prezidentskou kandidátku slovenské opozice Radičovou

Václav Havel podpořil opoziční kandidátku na prezidenta Slovenska Ivetu Radičovou. Českému rozhlasu to řekl na hudebním festivalu Pohoda na vojenském letišti v Trenčíně. Radičová bude usilovat o post hlavy státu na jaře příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel na festivalu v Trenčíně

Václav Havel na festivalu v Trenčíně | Zdroj: ČTK

Václav Havel řekl, že politiku teď sleduje málo a slovenskou ještě méně. Už včera se však stačil sejít s opoziční kandidátkou na prezidenta, poslankyní strany SDKÚ Ivetou Radičovou.

"Paní Radičová je mi ohromně sympatická, trošku jsme ji znal z dřívějších dob, teď jsme se seznámili víc. Myslím si, že by mohla být výbornou prezidentkou. Zdá se mi, že dámy vnášejí do politiky takovou zvláštní citlivost, a držím jí palce," řekl Havel.

Hlavním soupeřem Ivety Radičové bude dosavadní prezident Ivan Gašparovič, kterého podporuje vládní strana Směr sociální demokracie v čele s premiérem Robertem Ficem.

Havel také pochválil Slovensko za přijetí eura. Zároveň tvrdě zkritizoval českou vládu, že se zavedením zbytečně otálí. "Když bude z důvodů mně dost nesrozumitelných naše vláda neustále odkládat přijetí eura, tak ho zavedou občané sami. Ten vývoj k tomu spěje a já musím říct, že naše vláda si počíná úplně blbě," podotkl.

Ve svém stanu, který pořadatelé vybavili na místní podmínky velmi luxusně, přivítal Havel i zpěvačku Ivu Bittovou a sešel se také s přáteli - bývalými slovenskými disidenty. Dnes Václav Havel podepisuje své knihy, uvede také starší divadelní hru a na programu má i diskusi s festivalovými fanoušky.

Československý exprezident je na Slovensku vnímám rozporuplně a především v chudých oblastech, kde zkrachoval zbrojní průmysl, není jeho jméno právě oblíbené. Na festivalových plakátech je ale vytištěno tučným písmem a pořadatelé si Václava Havla velmi považují.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme