V německé vládě velké koalice se schyluje k boji o atomové elektrárny

Téma německých jaderných elektráren by se podle mnohých expertů mohlo stát ústředním bodem kampaně před volbami do Spolkového sněmu v příštím roce. Kancléřka Angela Merkelová se jasně vyslovila pro prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu. Šéf sociálních demokratů Kurt Beck o tom nechce ani slyšet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna (ilustr. foto)

jaderná elektrárna (ilustr. foto) | Foto: Petr Večeřa

Šéfka spolkové vlády v rozhovoru pro televizi ARD připomněla skutečnost, že třetina německé spotřeby energie pochází z jádra. "V Bavorsku je to dokonce 60 procent," dodala Merkelová. Podle ní by bylo při neustále rostoucích cenách energií chybou uzavřít do dvanácti let s konečnou platností všechny jaderné elektrárny v zemi.

Kancléřka taky poukazuje na fakt, že německé elektrárny patří mezi nejbezpečnější. Prodloužení životnosti atomových reaktorů zařadila přímo do svého volebního programu taky bavorská CSU.

Naproti tomu předseda SPD Kurt Beck označil atomovou energii za "zastaralou a nebezpečnou technologii." Pro televizi ZDF doplnil, že by mělo Německo stavět na úsporách energií a získávání elektřiny z obnovitelných zdrojů. Debata o jádru se v Německu táhne už od zveřejnění požadavku klimatologů na snížení emisí oxidu siřičitého do ovzduší.

V České republice se mluvilo o jaderné energii hodně v nedávné době - v souvislosti se zprávou komise pod vedením předsedy Akademie věd Václava Pačese. Energetický podnik ČEZ pak zveřejnil studii, která je podkladem jeho žádosti o posouzení vlivu případné dostavby dalších dvou reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín na životní prostředí. ČEZ by možná mohl v příštích 20 letech dostavět i jeden nebo dva bloky v Dukovanech.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme