Kopie Mnichovské dohody je v Česku

Historický dokument, kopii Mnichovské dohody, kterou 29. září 1938 podepsali představitelé Německa, Velké Británie, Itálie a Francie, dnes po 70 letech dorazila do Prahy. Ještě nikdy v historii na českém území nebyla. Text, který rozhodl o osudu Československa a na jehož základě byla naše země v roce 1938 okleštěná téměř o 30 procent území, bude nyní vystavený v prostorách Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hitler podepisuje Mnichovskou dohodu

Hitler podepisuje Mnichovskou dohodu | Foto: www.radio.cz

Z pohledu historiků znamenala Mnichovská smlouva faktický konec prvorepublikového Československa, které se zmenšilo téměř o třetinu. Dokument převzal předseda Senátu Přemysl Sobotka v Zeleném salonku Kolovratského paláce. Právě tam se 30. září 1938 s dohodou seznámila tehdejší úřednická vláda pod vedením generála Jana Syrového. Sobotka vnímá převzetí kopie smlouvy jako významnou událost: "Dokument, který jsme dostali, bude vystaven v prostorách Kolovratského paláce, kde zasedala československá vláda za 1. republiky a kde zasedala i protektorátní vláda."

Co znamenal mnichovský diktát pro prvorepublikové Československo, říká historik Jan Uhlíř: "Mnichovská dohoda je jeden z naprosto klíčových momentů moderních československých a českých dějin. Nešlo jen o ztrátu území a obyvatelstva, ale především o ztrátu iluzí. Do značné míry to byl důvod, proč se vláda a prezident postupně orientovali na Východ, protože Západem byli zklamání, a to velice trpce."

Kopie německého originálu Mnichovské dohody z roku 1938, která tehdejší Československo připravila o jeho pohraniční území, je prvním z řady dokumentů, které Senát letos představí. Bude k vidění při Dnech otevřených dveří v Senátu. Spolu s Pittsburskou dohodou z 31. května 1918, ve které čeští a slovenští představitelé schválili spojení obou národů v samostatném státě, jí uvidí také letos na podzim v Národním muzeu návštěvníci výstavy o vzniku české státnosti v letech 1916 až 1921.

Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme