Bulharsko přijde o část peněz z unijních fondů

Bulharsko ztratí možnost čerpat část peněz z unijních fondů. Podle hodnotící zprávy Evropské komise si totiž nepočíná dost razantně v boji s korupcí a organizovaným zločinem. Dostatečně také nehlídá nakládání s unijními prostředky z předvstupních fondů, ze kterých Bulharsko s Rumunskem dosud čerpají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Při vstupu do Evropské unie v roce 2007 dostaly oba státy řadu podmínek, které musejí průběžně plnit. Jednou z nich je důsledné potírání korupce. V tom podle Evropské komise zvláště Bulharsko značně pokulhává.

Evropská komise odebrala akreditaci dvěma bulharským vládním agenturám, které rozdělovaly peníze z fondu Phare. Na tyto prostředky tedy teď Bulharsko nedosáhne. Zastavily se také výplaty peněz na některé projekty financované z fondu pro budování infrastruktury ISPA.

Komise je ale připravená své stanovisko přehodnotit, jakmile se kontrola v agenturách zlepší. Existuje totiž podezření, že peníze končily úplně jinde, než měly.

"Je potřeba, aby tam existovaly fungující systémy kontroly a auditu, které dají dostatečnou záruku, že se nepravosti už nevyskytnou," prohlásil mluvčí Evropské komise Johanes Laitenberger.

Bulharsko s Rumunskem sice podnikly kroky k posílení boje s korupcí, ale komise chce vidět výsledky zavedených opatření. A těch je zatím málo. Další hodnocení obou zemí se čeká na začátku příštího roku.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme