Obama přijel do Evropy, v Berlíně ho přivítali jako rockovou hvězdu

"Obamánie" včera v plné síle dorazila do Berlína. Na 200.000 lidí si v centru německé metropole vyslechlo projev kandidáta Demokratické strany na post amerického prezidenta. Barack Obama mluvil hlavně o potřebě jednotného postupu proti globálním hrozbám, jimž lidstvo čelí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

John Fitzgerald Kennedy 1963, Ronald Reagan 1987, Barack Obama 2008. Tuhle historickou řadu amerických politiků, kteří památně promluvili v německé metropoli, zakomponovala do svých příspěvků řada novinářů.

Jeden anglický kolega zdařile zavtipkoval, že zatímco před 45 lety znělo Berlínem "Ich bin ein Berliner," senátor Obama může s poukazem na svou malou zahraničně-politickou ostřílenost pronést leda tak: "I am a beginner - Jsem začátečník..."

"Samozřejmě je tu řada otázek, co se týče Obamových zkušeností. Myslím si ale, že jeho největším kladem je úsudek při rozhodování. Bushovu vůdcovskému úsudku jsem absolutně nedůvěřoval a zbytek světa je na tom podobně," soudí student z amerického státu Massachusetts.

Do města zavítal "pohádkový princ", jak napsal server Spiegel.ONLINE. Skutečně to vypadá, jako by se Berlíňané v roli poddaných přišli podívat na pravděpodobného budoucího vladaře nejmocnější země světa. Nikdo si ale příliš neklade otázku, jestli je standardní, že cizí politik přijede do centra Berlína a vede tu volební kampaň.

"Podle mě to není volební mítink, jako spíš něco na styl popové akce. Většina lidí tady kolem totiž do voleb nepromluví," všímá si sedmnáctiletý mladík z Bostonu, který o prázdninách cestuje s kamarády napříč Evropou.

Že centrum Berlína obsadila akce s výrazně zábavným prvkem, potvrzuje i hlavní účinkující. "Vím, že nevypadám jako ostatní Američané, kteří v tomhle úžasném městě mluvili přede mnou," prohlásil Barack Obama před 200.000 posluchači u Sloupu vítězství.

Šestasedmdesát procent Němců si myslí, že senátor z Illinois je i pro samotné Německo lepším z dvojice zbylých kandidátů. Na politické scéně to vypadá podobně, byť třeba Angela Merkelová i vzhledem k dobrým vztahům se stávajícím americkým prezidentem, je poněkud zdrženlivá.

"Já osobně si myslím, že pořádání celé akce je chybou. Vždyť Obama ještě není zvolený. Je to zbytečný mítink," soudí Němec středního věku, který chválí kancléřku Merkelovou za to, že americkému politikovi nedovolila promluvit u Braniborské brány.

Účastníci Obamovy berlínské "show" si mezi sebou cestou z mítinku nadšeně vyměňovali zážitky ze senátorova vystoupení a rozebírali nejzajímavější body proslovu. Mnozí se ale netajili tím, že od Baracka Obamy čekali víc, třeba jasné slovo k válce v Iráku. Nikdo ale nepopíral, že viděl politika, který má vizi.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme