V Praze se dál nebezpečně šíří epidemie žloutenky

Epidemie infekční žloutenky, která postihla pražské narkomany, se šíří dál. Situace je podle hygieniků alarmující. K dnešnímu dni se totiž od začátku roku nakazilo hepatitidou typu A 99 lidí. Loni to bylo za celý rok jen 36 nemocných a předloni dokonce pouhých 13 případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto)

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Stock Photos

Šedesát procent letos nakažených má nějakou návaznost na komunitu narkomanů. Ostatní nakažení si žloutenku přivezli z dovolené v Egyptě nebo Turecku.

Už v polovině července začaly protidrogové organizace narkomany očkovat. Magistrát společně se zástupci terénních programů a kontaktních center od pátku rozdává narkomanům informační leták.

V něm se píše, kdy a kde se mohou tito lidé nechat očkovat, ale také to, jak se onemocnění projevuje a jak se mohou nakazit. Ministerstvo zdravotnictví poskytlo 1500 vakcín, drogoví uživatelé je mají zdarma.

Pražští narkomani se nejčastěji scházejí v horní části Václavského náměstí, oblíbené je i Karlovo náměstí, nádraží Holešovice a autobusové nádraží Na Knížecí. Hodně jich pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu a většina z nich je nakažena i žloutenkou typu C.

Hepatitidě typu A se lidově říká nemoc špinavých rukou. Virus této nemoci se z lidského organismu totiž vylučuje stolicí a k přenosu nákazy stačí třeba jen mikroskopické znečištění - ve vodě nebo jídle. Ke snadnějšímu šíření epidemie přispívá i dlouhá inkubační doba, která je 15 až 50 dní. V té době je člověk velmi infekční a vylučuje nejvíc viru. Nemoc je ale přenosná taky krví nebo pohlavním stykem.

Hepatitida se projevuje únavou, nechutenstvím, malátností, zvýšenou teplotou a pocity na zvracení. Třetina nakažených může zežloutnout. Nemoc není vážná a dá se léčit. Vyžaduje ale klid, diety a pobyt na lůžku.

Martin Hromádka, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme