Protokoly totalitní vojenské kontrarozvědky najdeme na webu

Archiv bezpečnostních složek zveřejnil na internetu takzvané pomocné registrační protokoly bývalé vojenské kontrarozvědky. Na adrese www.abscr.cz jsou údaje jak o spolupracovnících jedné ze složek komunistické Státní bezpečnosti, tak o lidech, které tato tajná služba prověřovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

archiv bezpečnostních složek

archiv bezpečnostních složek | Zdroj: ČTK

Databáze obsahuje zhruba 140 tisíc záznamů a zdaleka není konečná. Ministerstvo obrany zatím předalo přibližně dvě třetiny všech dokumentů, další svazky jsou ještě neroztříděné a uložené ve 440 pytlích. Některé už prozkoumalo současné Vojenské zpravodajství. Před rokem tak vyšlo najevo, že mezi spolupracovníky bývalé vojenské kontrarozvědky patřili mino jiné i polistopadoví ministři vnitra a obrany Richard Sacher a Miroslav Vacek.

Podle ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka je hlavním důvodem zpřístupnění záznamů snaha o vyrovnání s minulostí: "Snažili jsme se tímto vyřešit dřívější nepřehlednost. Není to nic, co by mělo diabolizovat (démonizovat pozn. red.), naopak je to snaha o transparentnost, protože přeci jen jsme státní instituce, musí být přehled a veřejnost má právo vědět co v minulosti existovalo na koho. Startujeme nové kolo diskuse."

Nejstarší ze zveřejněných protokolů pochází z roku 1954, nejmladší je z roku 1989. Jednotlivé osoby lze v databázi vyhledávat podle jejich příjmení.

Vojenská kontrarozvědka měla vytvořit po roce 1948 z tehdejší armády poslušný nástroj politické moci. Jejím hlavním úkolem tak bylo propouštění politicky nespolehlivých vojáků.

K metodám její práce patřily například provokace, brutální výslechy a fyzické i psychické mučení podle sovětského vzoru. Kromě toho, že se kontrarozvědka velice vážně provinila proti lidem, kteří aktivně bojovali za 2. světové války, podílela se i na postihu civilistů. Zrušena byla v roce 1990.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznamy o spolupracovnících komunistické vojenské kontrarozvědky

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme