České entomology pustili na kauci, v Indii musí čekat na soud

Dva čeští entomologové, které v červnu zadržely úřady v Indii kvůli údajnému nelegálnímu sběru hmyzu, byli dnes propuštěni na kauci. Nadále ale musí zůstat ve městě Dárdžiling a čekat na soudní proces, řekl Radiožurnálu velvyslanec České republiky v Indii Hynek Kmoníček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Singalila

Národní park Singalila | Foto: India Travelogue

Podle Kmoníčka nemuseli zatím Emil Kučera a Petr Švácha zaplatit jako kauci žádný finanční obnos, stačilo prý ujištění českého zastupitelského úřadu, že neopustí Indii.

"Soud stanovil podmínky, přijal záruky od české ambasády a jejich právního zástupce, že Indii neopustí. Pánové v tuto chvíli nebudou moci opustit Dárdžiling a budou se muset dvakrát týdně hlásit na policii," řekl Kmoníček.

Badatelům nadále hrozí podle indických zákonů dva až sedm let vězení. Kdy začne jejich soudní proces, zatím není jasné. "Musí být vypracována obžaloba a na vypracování obžaloby má indická strana dva měsíce, z nichž měsíc uběhl," doplnil velvyslanec.

Dvaapadesátiletého Kučeru a jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd zadržely indické úřady 22. června. Zatčeni byli poblíž národního parku Singalila ve svazovém státě Bangla, protože neměli oficiální povolení ke sběru hmyzu. Od té doby zůstávali ve vazbě v Dárdžilingu.

Martin Hromádka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme